Klíma értékesítés, szervíz és karbantartás Kecskemét

A megfizethető minőség | Tekintse meg klíma kínálatunkat! Tel.: 06 76/322-445

Tartsa karban kazánját és fűtési rendszerét még a nyáron!

A gázkészülék karbantartása nagyon fontos feladat. A rendeltetésszerű használat során is az alkatrészek kopnak, szennyeződnek, elállítódhatnak. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetésnél ezért fontos szempont, hogy a gázkazánt évente szakemberrel ellenőriztessük. Nem véletlen, hogy a jótállás érvényesítéséhez ez kötelező is. Minden évben kívánatos a készüléket szervizeltetni, mert így nem csak a biztonságos működés garantált, de megakadályozhatóak a későbbi esetleg költséges meghibásodások is. Ne felejtsük el, hogy a rendszeres karbantartás az, ami a készülék hatásfokát, a gazdaságos üzemelést fenntartja.A fűtési szezonban sokan hívnak szakembert olyan meghibásodás miatt, amit egy karbantartással el lehetett volna kerülni, pedig a kazán karbantartása nem szezonfüggő, bármikor elvégezhető feladat. Sokan nem figyelmetlenség, hanem spórolás miatt nem végeztetik el az éves karbantartást, pedig éppen a szennyeződések lerakódása miatt rosszabb hatásfokkal működő berendezés üzemeltetése magasabb költségekkel jár.

A szükséges ellenőrzések és a karbantartási munkálatok ára nem nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy elmaradása esetén nagyobb a szezonban történő meghibásodás valószínűsége, amikor a szakcégek nagy része túlterhelt és akár napokat is várni kell a hiba elhárítására nem beszélve a javítási költségről, ami jóval meghaladhatja a karbantartás költségét. Ezen kívül az elhanyagolt készülék a drágább üzemelés mellett extrém esetben veszélyt is jelenthet az épületben lakó emberek számára. Érdemes ezért még nyáron, előre tervezhető módon elvégeztetni a gázkazánok éves karbantartását.

A kazán karbantartása elsősorban az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából, valamint a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. Ezzel nem csak az esetlegesen meghibásodott alkatrészek cseréje oldódik meg, de így az egyéb problémák is megelőzhetőek.

Az esetleges felgyülemlett szennyeződések miatt romlik a kazán hatásfoka és kevesebb kinyert hő származik megegyező gázmennyiség elégetéséből. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre és idővel eltömítheti. Ennek következménye, fokozatosan romlik az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához vezethet.


Továbbá nem elhanyagolható szempont a karbantartás során a kazánon kívül megvizsgálni a teljes fűtési rendszert is, hiszen a kazánban lerakódó szennyeződések nagy része a keringő fűtési vízből származik. A korrózió, az ebből adódó lerakódások valamint a vízkőképződés ún. inhibitorok (adalékanyagok) a fűtési vízhez való hozzáadásával megakadályozható, így nagymértékben csökkentve a kazán elszennyeződését. A napjainkban egyre kifinomultabb és ezáltal drágább fűtési rendszerek védelme jelentősen fokozható a néhány ezer forintért megvásárolható inhibitorok alkalmazásával. Azonban az inhibitorok csak a teljesen kitisztított, átmosott rendszerekben tudják hatásukat kifejteni, amihez szintén szakember segítségét kell kérni. Abban az esetben, ha már a korábbiakban a rendszer fel lett töltve inhibitorokkal, évente ellenőrizni kell, hogy a rendszerutántöltések hatására nem csökkent-e koncentrációjuk és így hatékonyságuk a kívánt szint alá, amennyiben igen akkor szükség esetén pótolni kell.

A karbantartási feladatokkal csak hozzáértő, és a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyt szabad megbízni (legjobb, ha a kazánt gyártó cég márkaszervizével végeztetjük).

A Bács Klíma Kft. a Bosch, Junkers, Buderus, Viessmann illetve Baxi típusú kazánok szerződött márkaszervize. Cégünk a kazánok beüzemelésére és szervizelésére, illetve a garanciális problémákkal és szervizeléssel összefüggésben lévő ügyek intézésére illetve közbenjárására jogosult.

Amennyiben műszaki segítségre, szaktanácsadásra van szüksége, úgy műszaki szakértőink állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken, minden hétköznap 800 és 1600 között: kovacs.sandor@bacsklima.hu és nagy.bela@bacsklima.hu