Klíma értékesítés, szervíz és karbantartás Kecskemét

A megfizethető minőség | Tekintse meg klíma kínálatunkat! Tel.: 06 76/322-445

Váltson napelemre velünk

A napelemek speciális felülete által termelt villamos energia egy speciális  átalakítóba, az úgynevezett inverterbe  jut. Ez  a szerkezet az egyenáramot  átalakítva  váltakozó árammá ,-220v 50 Hz – ezáltal alkalmassá  teszi  azt  az  elektromos  hálózatba  való  betáplálásra. A  betáplált  villamos energiát kétirányú  ad-vesz  villamos mérőóra  regisztrálja, hasonlóan  az eddigi fogyasztásmérőhöz. Ennek a speciális mérőórának azonban  két  számsora  van, egyik a napelemek által  megtermelt, a  másik  a hálózatról  elfogyasztott  villamos energiát  méri. A fogyasztást évenkénti leolvasással állapítják  meg. 


Felhasználási lehetőségek

A napelemes rendszereknek két alapvető felhasználási területük ismert: a sziget üzemű, és a hálózatra táplálásos rendszerek.

Sziget üzemben a napcellák által előállított villamos energiát akkumulátorban tároljuk. Az akkumulátorokban tárolt energiát inverter segítségével alakítjuk át 230V-os váltakozó árammá, amely már alkalmas a fogyasztók (lámpák, hűtőgép, mosógép, stb.) közvetlen táplálására. Ez az üzemmód leginkább olyan területeken terjedt el, ahol a hálózati áram nehezen elérhető (borospince, tanya, erdészház).

A hálózatra visszatápláló üzemben a váltakozó áramra átalakított napenergia táplálja a fogyasztókat, amikor pedig a termelt villamos energia meghaladja a fogyasztást, akkor a napelemek közvetlenül a hálózatra dolgoznak vissza. A hálózatra termelt áramot a szolgáltató visszavásárolja tőlünk, így akkor sem vész el az energia, ha nem hasznosítjuk közvetlenül.

Amikor pedig a napelem cellák nem képesek megfelelő mennyiségű áramot előállítani, olyankor a szükséges energiamennyiséget a hálózatból vesszük fel.


A rendszer felépítése átlagos családi ház esetén

  • a napelemek egyenáramot termelnek
  • az inverter az egyenáramot 230V/50Hz váltakozó árammá alakítja
  • a kapcsolószekrényben csatlakozik a ház villamosrendszere és az inverter
  • a napelem által megtermelt energiát a ház elfogyasztja
  • az oda-vissza mérőóra rögzíti az el nem fogyasztott, hálózatba visszatáplált áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét.


Összességében elmondható, hogy családi házak és kisebb létesítmények szintjén a napelemes rendszerek legnagyobb ésszerű mérete akkora, hogy a megtermelt energia fedezze az éves villamos energia fogyasztást. A rendszer méretének meghatározásához az éves villamos energia fogyasztást célszerű alapul venni. Egy ideális tájolású megfelelő üzemi körülmények között működő 1 kW beépített teljesítményű napelemes rendszer megközelítőleg évi 1100 kWh energiát termel. Az éves villamos fogyasztás kWh-ban mért értékét 1100-al elosztva tehát jó becslést kapunk arra, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszer fogja fedezni fogyasztásunkat. Mindez természetesen ideális körülmények esetén igaz, pontosabb számításért keresse cégünket bizalommal!