Klíma értékesítés, szervíz és karbantartás Kecskemét

A megfizethető minőség | Tekintse meg klíma kínálatunkat! Tel.: 06 76/322-445

Harc a penészesedés ellen

Amelyik házban előfordul hőhíd, abban a házban nagy valószínűség szerint lesz páralecsapódás is.

 Mi a hőhíd?

Hőhidak ott keletkeznek az épületeken, ahol olyan szerkezeti elemek találkoznak, amelyeknek eltérő hővezetési tulajdonságai vannak. (pl. a falsíkok találkozásánál, a tetőszerkezet illesztésénél, a vasbeton gerendáknál, a nyílászárók beépítésénél). Vagyis a különböző mértékben hővezető anyagok különböző mértékben hűlnek le, a jó hővezető hamarabb, mint a hőt rosszul vezető. Ennek következménye az Önöknél is tapasztalható gombásodás, mivel a hideg felületeken lecsapódik a levegő páratartalma. Ez a jelenség az elégtelen hőszigetelésű épületek esetén tipikusnak mondható, pl. a koszorú magasságában.

Megoldás: a házat hőszigetelni kell. Nemcsak a külső falakat, de a lábazatot is, és az is fontos, hogy a ház födémje felülről le legyen szigetelve, pl. leterített kőzetgyapot, üveggyapot paplannal.

A hőszigetelést végeztesse erre szakosodott szakemberrel, mert a szakszerűtlen hőszigetelés okozhat újabb hőhidakat (pl. ha a szigetelő táblák között rés marad, az problémát okozhat… javasolt 2 rétegben, eltolással szigetelni az épületet.)

 Mi emeli a páratartalmat a lakásban?

·        Ha vizesedik az épület, a fal felületéről elpárolgó nedvesség

 • Gőzképződéssel járó munkavégzés (pl.: főzés, ruhaszárítás, gyakori felmosás)
 • Mosókonyhák, fürdőszobák, szárítóhelységek szellőzetlenségéből származó páratartalom
 • A bentlakók légzése során sok pára kerül a levegőbe
 • Sok növény a lakásban
 • Szobai csobogó, akvárium párolgása

 Hőszigetelték a házat, mégis penészedik

Gyakori panasz a páralecsapódás olyan épületeknél, amelyeknél a falakat ugyan hőszigetelték kívülről, de a lábazatot nem. Nagy hidegben a lábazat felől lehűl a fal alja, s lecsapódik a pára.

 Új ház penészedik 

 Új házaknál fokozottabban jelen van ez a probléma, hiszen míg a technikai víz (sok száz liter) el nem távozik a falakból, a belső páratartalom meglehetősen magas (akár 70-80 %). Ez óhatatlanul penészedéshez vezethet!

A megoldás: a lakás páratartalmát mérve és figyelve TUDATOSAN gyakrabban szellőztetünk, nem engedjük a páratartalmat 50% fölé. Így jelentősen enyhíthető a probléma. Vigasztalhat bennünket, hogy az épület kiszáradása csak 1-2 évig tart, utána kevesebb szellőztetéssel is kézben tartható a probléma.

Vizes salétromos a ház, és penészedik

Vizesedő falú épületeknél a lakótérbe párolgó víz jelentősen megemeli a lakás páratartalmát, ami a hőhidas falszakaszoknál lecsapódva. Sokan azt gondolják, hogy a helységbe elhelyezett páragyűjtő készülék megoldja a problémát. Ez tévedés!

A megoldás: víz-szigetelni kell az épületet, és a szellőztetésre is oda kell figyelni. 

Páralecsapódás ablakcsere után:

 Míg a régi rosszul záródó ablakok miatt szinte alig volt szükség szellőztetésre, hiszen „önműködően” szellőzött a ház, addig az új ablakok megakadályozzák a friss levegő áramlását, a belső páratartalom jelentősen megnő (hiszen „élünk” a házban, mosunk, főzünk, teregetünk, szobanövényeink is vannak, mi magunk is rengeteg párát kilélegzünk). A házak 99 %-a nem hőhíd-mentes, azaz vannak olyan falszakaszok, amelyek hidegebbek a többinél, s ott a magas páratartalomból vízcseppek formájában lecsapódik a víz, s ez a penészgombák melegágyává válnak. 

A megoldás: ha még nem cseréltetett ablakot, válasszon olyan ablakot, amelyben van felül egy automatikus szellőztető egység, ami Ön helyett megoldja a lakás kiszellőztetését energiapazarlás nélkül.

Ha már cseréltetett ablakot, legtöbb esetben utólagosan is beépíthető az önműködő szellőztető berendezés

 Gyakran szellőztet, mégis penészedik a fal:

 Szintén gyakori hiba, ami fokozhatja a páralecsapódást, penészesedést, a helytelen szellőztetés. Sokan azt gondolják, hogyha buktatva nyitva hagyják az ablakot sokáig, azzal jót tesznek a házuknak. Ezzel az a probléma, hogy a kinti hideg levegő folyamatosan áramlik be, és kihűti az ablak melletti falakat. Ez egyrészt energiapazarlás, másrészt mikor becsukjuk az ablakot, a benti pára rögtön lecsapódik a hideg falszakaszokon.

A helyes szellőztetés télen:

Naponta kétszer kereszthuzatot csinálunk, 2-3 percre sarkig kinyitjuk az ablakokat, a benti párás, elhasználódott levegő kiöblítődik, de a falak nem hűlnek át. Miután becsuktuk az ablakot, a meleg falak pár percen belül visszafűtik a helység levegőjét. 

Páralecsapódás pincékben:

 Pincékben időszakos problémát jelent a páralecsapódás. Köztudott, hogy a pincefalak nyáron hűvösek, s a légáramlatok útján a hideg pincefalakhoz érkező meleg levegő páratartalma kicsapódik.

A megoldás: Páratartalom kivonása a légtérből. Ennek lehetséges és legpraktikusabb módja légszárító (párafaló) berendezés alkalmazása.

A fent leírt problémák egyik megoldása lehet a következő eszköz:

Egy új, innovatív megoldást szeretnénk bemutatni, mely megoldja a szellőztetés problémáját, mégpedig oly módon, hogy a szellőztetés okozta legkisebb energiaveszteséget is megszünteti.

A Marley hőcserélős friss-levegő ventilátor a házban tartja a meleget, miközben folyamatos alapszellőztetést biztosít a hálószobában, fürdőszobában, pincékben, stb…

A kiáramló meleg, párás levegő hőjének akár 85 %-át is visszatartja, s ezzel fűti vissza a beáramló hűvös, friss levegőt.

 

A készülék 3 fokozatban működtethető, távirányítóval is szabályozható:

1.      fokozat: 15 m³/h/3,5W, 26 dB,

2.      fokozat: 25 m³/h/5W, 35 dB,

3.      fokozat: 40 m³/h/8W, 41 dB.

Szerkezet

Felépítése:

Falon kívül

 1. Modern árasztó külső burkolat védőráccsal, UV álló kivitelben, amely megvédi a ház falát a csúf víznyomoktól

A falban

 1. Karbantartást nem igénylő ventilátor 3 teljesítményfokozattal
 2. G3 szűrő
 3. szigetelőcső
 4. rövidíthető fali átvezető

Lakáson belül

 1. - tetszetős elülső borítás
  - fő kapcsoló
  - egyszerű kezelés egy vagy két készülék vezérlésére alkalmas távirányítóval
 2. A kerámia elem méhsejt szerkezetének különlegesen nagy felülete rövid idő alatt sok hőt képes elvonni, illetve leadni az elemen keresztüláramló levegőnek. 

Távirányító

 • beállítható szellőztető fokozatok
 • BE/KI kapcsoló
 • nyári üzemmód